Vergrendel systemen

Tekst: Thomas van Veghel

Pomp-actie

Pomp-Action shotgun
Pomp-Action shotgun

De naam pompactie heeft men te danken aan de eenvoudig simpele redenen dat men een handmatige pompbeweging aan het voorhout moet verrichten wil men de nieuwe patroon in de kamer van het wapen werpen wat daarna in rotatievergrendeling valt. Ook kan hier sprake zijn van een valblok.

 

Semi-auto shotgun
Semi-auto shotgun

(Semi-)automatische actie op gasdruk repeterend

In dit wapen bevindt zich een cilinderkamer die na het schot door de gasdruk de zuiger naar achter zal werpen en hierdoor de afsluiter zal aandrijven en de hiervoor bestemde patroon uit het magazijn in de kamer werpen. De huls zal worden uitgeworpen na het schot en wordt direct uit de kamer getrokken door de ‘’hulzentrekker’’ aan de afsluiter. Deze bevindt zich altijd aan de zijde van de opening van de kast van het wapen.

 

(Semi-)automatische actie op terugslagkracht repeterend

Het systeem werkt op de terugslagkracht. Door de bewegingsreactie van de afgevuurde patroon, die een voorwaartse stuwkracht ontwikkelt in het wapen om de patroonlading de loop uit de blazen, heeft het uiteraard een zelfde kracht achterwaarts, het wapen gebruikt deze stuwkracht voor de repeteeractie. De afsluiter van het wapen is vaak voorzien van een roterende kop met nokken, deze nokken vallen dan in de uitsparingen aan de kamerzijde van de loop.

Loophaak vergrendeling

Loophaak vergendeling van een Browning
Loophaak vergendeling van een Browning

De loophaakvergrendeling werkt heel eenvoudig als volgt, aan de onderzijde van het loopblok van het wapen zijn meestal één of twee grote nokken aangebracht. Aan de voorzijde van die nokken zijn inkepingen gemaakt. Deze genoemde nok(ken) worden loophaken genoemd. De loophaken passen precies in de uitsparing van de bascule van het wapen. Dit vergrendelsysteem is enorm sterk en kan daarom enorm veel druk weerstaan.

Penvergrendeling

Penvergrendeling

Bij penvergrendeling zijn aan weerszijden van de bovenste loop van het superposé wapen twee gaten gemaakt. In de bascule van het wapen zitten op dezelfde hoogte twee pennen of stiften die door middel van de grendelsleutel worden. Bij vergrendeling sluiten de pennen zich in de bascule van het wapen.

Kersten vergrendeling

Kersten vergrendeling van Merkel
Kersten vergrendeling van Merkel

Dit bijzonder vergrendelsysteem is ontwikkeld door de Heer Kersten toen woonachtend in Straatsburg, men noemt dit ook wel de dubbele Greener vergrendeling. Dit wordt vaak toegepast in superposé of in drie- en vierlingswapens. Aan beide zijden van de bovenste loop bevinden zich twee grendelneuzen die precies passen in de uitsparingen van het bovendeel van de bascule. En ook worden bediend door de grendel sleutel van het wapen.

Greener vergrendeling

Greener vergrendeling
Greener vergrendeling

-Greener vergrendeling, is een speciaal vergrendelsysteem dat werkt als volgt. De loopbies op de bovenliggende loop van het Superposé of tussen de beide lopen van het Juxtaposé is verlengd met een verticale plaat met daarin een gat. Dit noemt men ook wel de grendelneus. Deze sluiting past precies in de uitsparing van de bovenzijde van de bascule van het wapen. De vergrendeling komt tot stand door een dwarsgrendel in de bascule die door het gat word geduwd door middel van de grendelsleutel. Het is ook mogelijk met dit type vergrendeling dat het wapen gebruikmaakt van een dubbele loophaakvergrendeling. Er bestaan diverse variaties op dit vergrendelsysteem.

Lever-Action

Lever-Action

-Lever-Action,

Bold-Action

Bold-Action

-Bold-Action,

Sjögren vergrendeling

Sjögren vergrendeling

-Sjögren vergrendeling

Bretton vergrendeling

Bretton vergrendeling

-Bretton vergrendeling,

Darne vergrendeling

Darne vergrendeling

-Darne vergrendeling,