Hagelgeweren enkelloops

Tekst: Thomas van Veghel

Hagelgeweren enkelloops automatisch

Atchisson Assault Shotgun (AA-12)
Atchisson Assault Shotgun (AA-12)

Dit hagelgeweer zal na ieder schot de lege huls uitwerpen en met de voorwaartse beweging van de afsluiter opnieuw een patroon invoeren in de kamer. Dit proces herhaalt zich zolang er zich patronen in het magazijn bevinden en de schutter de trekker blijft indrukken.

 

Het hagelgeweer enkelloops automatisch, zoals de AA-12 automatic shotgun, wordt vaak voor militaire doeleinden gebruikt. Het automatisch repeterende karakter van deze wapens kan zijn gebaseerd op gasdruk of terugslagkracht.  

Hagelgeweren enkelloops semi-automatisch gasdruk repeterend

Afbeelding van een op gas druk repeterende shotgun.
Afbeelding van een op gas druk repeterende shotgun.

Door de gasaftap in de loop wordt de gasdruk direct de cilinderkamer ingeleid. Bij het schot zal dit de afsluiter naar achteren doen werpen en vervolgens een nieuwe patroon aanvoeren in de kamer.

Hagelgeweren enkelloops semi-automatisch terugslagkracht repeterend

Beide wapens op deze afbeelding zijn blow-back repeteer wapens
Beide wapens op deze afbeelding zijn blow-back repeteer wapens

ook wel het ‘’blow back’’ systeem genoemd. Wanneer men de patroon afvuurt zal de bewegingsreactie de afsluiter naar achteren bewegen die altijd een voorwaartse stuwkracht ontwikkelt en hierdoor patroonlading loop uit doen werpen.                

Denk hierbij aan het bekende Italiaanse model de ‘’ Benelli m3 serie’’ dit wapen is uiterst betrouwbaar omdat men van een simpele handeling aan het voorhout direct kan omschakelen naar pomp-actie repeterend.

 

Hagelgeweren enkelloops pompactie repeterend

Mossberg shotgun met duidelijke voorhout met riem voor Pomp-Actie
Mossberg shotgun met duidelijke voorhout met riem voor Pomp-Actie

Dit systeem wordt ook wel "shotgun" genoemd. Het wapen wordt gebruikt bij talrijke politie en militaire eenheden over de gehele wereld door zijn betrouwbaar handmatig pompsysteem aan het voorhout van het wapen. Dit wapen repeteert op een handmatige beweging aan het voorhout van het wapen. Aan dit voorhout is een grendelstang gekoppeld die met de afsluiter verbonden is.

Hagelgeweren enkelloops grendel repeterend

Model Mossberg 695 bold-action
Model Mossberg 695 bold-action

Dit systeem ziet men zelden in Europa, enkel wordt dit nog gebruikt door rijke jagers. In Engeland en Amerika is dit een veel gebruikt wapen. Een veel voorkomend wapen is de Mossberg model 695. Zoals men vaak bij kogelgeweren ziet, wordt de grendel met de hand bediend door middel van de grendelknop te ondergrendelen en wordt dan naar achter gretrokken. Waar deze actie wordt uitgevoerd trekt tevens de hulzentrekker de lege huls uit de kamer van het wapen en wordt de slagpin opnieuw gespannen.

Hagelgeweren enkelloops basculerend

Hagelgeweren enkelloops basculerend

 

Dit hagelgeweer wordt onder jagers ook wel "knikbuks" genoemd. Bij hagelgeweren waarvan het loopgedeelte scharnierend is bevestigd aan systeemkast of staartstuk is sprake van een bascule (Hartink: Geweren en karabijnen encyclopedie p. 18). Bovenop de bascule bevindt zich de grendelsleutel waarmee de vergrendeling wordt bediend.